Známka s motivem přehrady Fláje u Českého Jiřetína na Mostecku.

19.04.2012 18:48

Česká pošta vydá v roce 2013 známku s motivem přehrady Fláje u Českého Jiřetína na Mostecku. Tato nádrž na pitnou vodu v roce 2013 oslaví 50 let od zahájení provozu. Motiv známky navržené Českojiřetínským spolkem vytvoří akademický malíř Adolf Absolon.

Spolek navrhl ministerstvu průmyslu o obchodu tento motiv zařadit do emisního plánu České pošty pro příští rok, návrh byl schválen 12. dubna 2012 a známka vyjde v řadě Technické památky.

Známka bude podle Fišera výjimečná hned ze dvou důvodů. Motiv z regionu se objevil na známce naposledy v roce 1918 a navíc bude tištěna ocelotiskem. "Tisk touto technikou je velice náročný technicky i časově. Nabízí ho pouze malé množství tiskáren po Evropě, protože je sice precizní, propracovaný, ale časově náročný," dodal Fišer s tím, že ocelotiskem se poštovní ceniny tiskly naposledy za první republiky.

Podle informací na webových stránkách Povodí Ohře, které přehradu spravuje, dílo stavěl v letech 1951 až 1963 podle návrhu Hydroprojektu Praha státní podnik Vodní stavby Sezimovo Ústí. Přehrada je jedinou betonovou pilířovou v Česku, i díky tomu je zařazena mezi české kulturní památky. K dopravě materiálu použili tehdejší stavitelé Moldavskou horskou dráhu, od jejíž konečné stanice vedla k vznikající přehradě lanovka. Na Flájském potoce byla osm kilometrů od Flájí na německé straně hranice postavena v letech 1960 až 1968 přehrada Rauschenbach.

Kvůli ochraně vody dnes smí veřejnost jen na silnici kolem přehrady a přes hráz, k hladině platí přísný zákaz vstupu. Kromě funkce nádrže na pitnou vodu Fláje zároveň slouží jako protipovodňová ochrana pro území pod hrází.

Autor: ČTK